Продажба на хидрофобен / воводустойчив / кофражен шперплат от SHPERPLAT.BG

Посетете официалния ни сайт на http://www.shperplat.bg

понеделник, 2 май 2011 г.

ШПЕРПЛАТ .bg: Икономиката на България през 2011: Слаб растеж и риск от инфлация

Икономиката на България ще започне постепенно да се възстановява през тази година, подкрепена от износа и малките вътрешни инвестиции, като по-чувствително това ще се усети през втората половина. Растежът ще е около 2% (правителството обаче очаква 3.6%), като заради инфлацията ефективно той ще е около нулата.

Основните рискове ще са именно ръстът на цените и слабото потребление, като ще продължи да се задълбочава усещането на домакинствата, че могат да си купуват все по-малко. Това показва допитване на "Дневник" сред икономисти и представители на бизнеса за очакванията им през тази година.

Като потенциален, но и сериозен риск икономисти посочват непредсказуемостта в действията на правителството. Именно на кабинета ще се падне и задачата да възстанови загубеното инвеститорско доверие от чужбина, с което паричните потоци да се завърнат в страната - в противен случай има риск от изтичане на още капитали. "При запазване на сегашния курс на това правителство 2011 г. вероятно ще е с още по-свит приток на капитал отвън", коментира Георги Стоев от "Индъстри уоч".

След повече от две години криза част от бизнеса обаче вече става оптимист, макар и доста предпазлив. Компаниите планират малки инвестиции, но почти не залагат на нови работни места. "В момента се намираме в период на тих оптимизъм и се надявам, че бизнесът ще започне да се възстановява в края на 2011 г.

Ще продължим да инвестираме и през следващата година, като за назначаване на нови хора ще може да се мисли само след приключване на инвестиционната ни програма и заработването на нови мощности", заяви Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим".

Според банкери кредитирането също ще започне постепенно да се активизира, тъй като се наблюдава апетит за отпускане на заеми сред банките. По отношение на друга актуална тема - все още високите лихви, банкерите остават предпазливи в очакванията си. На фона на трудното икономическо възстановяване ще се оформят и някои все по-перспективни сектори като машиностроенето и земеделието, движени от износа и еврофондовете.

Източник: http://www.shperplat.bg